Maestrul indian de 76 de ani, cunoscut sub numele de „Mataji”, a declarat că a supraviețuit timp de 68 ani fără să mănânce, bea sau să se mişte, derutându-şi medicii care nu au putut să demonstreze că era un impostor.
Prahlad Jani (născut Chunriwala Matanji), cunoscut sub numele de Mataji este un hindus religios, un sadhu (un religios ascet, o persoană sfântă) a cărui poveste extraordinară a atras un mic grup de admiratori în jurul lui.
S-a născut la 13 august 1929 în satul Charada, Gujarat, districtul Mehsana, în India. La vârsta de şapte ani, şi-a părăsit casa părintească pentru a pleca în junglă.
În urma declaraţiilor pe care le-a făcut, maestrul Mataji a luat act de provocarea medicală și a fost de acord să se supună supravegherii 24 de ore din 24 într-un spital din Ahmedabad, capitala comercială a statul Gujarat (vest), în anul 2003.
Îmbrăcat într-un sari roșu, purtând brățări și cercei în modul zeițelor hinduse, Jani a reușit să-i facă de râs pe cei 40 de medicii de la spitalul Sterling, unde a fost supus investigaţiilor amănunţite.
Neurologul Sudhir Shah a spus că Jani a fost sub observație timp de 10 zile, sub obiectivul unui aparat de fotografiat cu circuit închis și că medicii erau convinși că nu se va adeveri niciuna din declaraţiile sale.
Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a verifica ceea ce a făcut acest om special în ultimii 68 de ani.
„Arată semne de formare a urinei care este reabsorbită în peretele vezicii sale urinare. Comisia medicală nu are nicio explicație științifică pentru acest fapt”, a spus doctorul Shah.
Pentru Jani,este o binecuvântare de la zei. „Primesc elixirul vieții prin gaura din cerul gurii mele, ceea ce-mi permite să trăiesc fără hrană și apă”, spune el.
Convins profund de ideile sale, a părăsit spitalul și a anunțat că se va retrage într-o peșteră de pe muntele Abu, în deșertul vecin din Rajasthan. Doctorul Shah a declarat că spitalul a cheltuit mai mult de un an pentru a-l convinge pe Jani să fie de acord să se supună pentru a fi examinat dint și chiar a vrut ca ascetul să se supună şi examenelor de la NASA deoarece cazul lui ar putea fi practicat şi de astronauți aflaţi în multe misiuni spaţiale.
Din 22 aprilie până în 6 mai 2010, Prahlad Jani a fost din nou observat și testat de către Sudhir Shah și de o echipă de 35 de cercetători de la Indian Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS), precum și de alte organizații.
Directorul de la DIPAS a declarat că de rezultatele observațiilor ar putea „beneficia enorm omenirea”, precum și „soldați, victime ale calamităților și astronauţi”, toţi cei care trebuie să supravieţuiască fără hrană sau apă pentru mult timp.
Testele au fost din nou efectuate la spitalul Sterling. Profesorul Anil Gupta de la SRISTI, implicat în monitorizarea testelor, a descris echipa ca fiind „intrigată” de Jani care aparent controla corpului său funcțiile fiziologice.
Echipa l-a studiat pe Jani cu minuţiozitate, făcând examene clinice zi de zi, luând teste de sânge şi efectuând scanări. Supravegherea non-stop a fost făcută folosindu-se mai multe camere video și observații personale. Cercetătorii spun că Jani a fost scos dintr-o sală desigilată pentru teste şi expunerea la soare înregistrările video fiind făcute continuu.
Conform cercetătorilor, Jani a avut contact cu orice formă de lichid numai în timpul gargarelor și scăldatului ocazional începând cu cea de-a 5-a zi de observare. Toaleta din camera unde stătea Jani a fost sigilată pentru a i se testa afirmația însă el nu a avut nevoie de a urina sau defeca!
După cincisprezece zile de observație în care acesta se pare că nu a mâncat, băut sau mers la toaletă, toate testele medicale care s-au făcut pe Jani au fost raportate în mod normal și cercetătorii l-au descris ca având o sănătate mai bună decât o persoană care ar avea jumătate din vârsta lui.
În octombrie 2011, Jani a fost param pujya (maestru de ceremonii), într-o mare shobha yatra efectuată în apropiere de Gandhinagar, în cinstea zeiţei Durga.