Saducismus Triumphatus

Saducismus Triumphatus

Saducismus Triumphatus este o carte despre vrăjitoare scrisă de Joseph Glanvill, scriitor, filosof şi cleric, publicată postum în 1681 în Anglia.
Editorul ei este, probabil, Henry More ( filosof englez), care a contribuit apropare sigur la volum; adnotările despre vrăjitorie în Suedia s-au adăugat de către Anthony Horneck în edițiile ulterioare. Contribuția lui Horneck se bazează pe un pamflet olandez din 1670.

Saducismus Triumphatus
Saducismus Triumphatus Sursă foto: Wikipedia

Cartea afirmă existența unor vrăjitoare malefice cu puteri magice supranaturale și atacă scepticismul cu privire la abilitățile lor.
Glanvill îi asociază pe aceşti sceptici cu saducheii, o sectă evreiască din timpul lui Iisus, care erau cunoscuţi pentru negarea nemuririi sufletului, de unde şi titlul cărții în limba latină: Saducismus Triumphatus, adică „Înfrângerea saducheilor.”
Cartea analizează, de asemenea, o istorie veche de poltergeist intitulată Drummer de Tedworth („Toba din Tedworth”).
Lucrarea Saducismus Triumphatus l-a influențat puternic pe Cotton Mather în Discurs asupra Vrăjitoriei (1689) și apoi a avut o influenţă uriaşă în procesele vrăjitoarelor din Salem (1692-1693).
Cartea Minunile lumii invizibile, scrisă în 1693 de către Mather, se bazează în mare parte pe cartea lui Glanvill și a relațiilor acestuia, în special în ceea ce privește procesul vrăjitoarelor din Mora (care a avut loc în 16693).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *