Leyak, coşmarul nopţii din Bali

Leyak, coşmarul nopţii din Bali

În folclor din insulele Bali, Leyak este o creatură supranaturală care ia forma unui cap zburător căruia îi sunt atașate măruntaiele (inimă, plămâni, ficat etc.). Leyak-ul îşi petrece timpul pentru a ataca femeile gravide cărora vrea să le sugă sângele fătului sau nou-născuţilor. Potrivit legendei, există trei feluri diferite de asemenea fiinţe stranii, două femele și un mascul.

800px-Bali_0713a
Leyak. Autor Yves Picq http://veton.picq.fr, Wikipedia.

Leyak-ii sunt, la origine, oamenii care au practicat cândva magia neagră sau care s-au arătat vinovaţi de a fi practicat canibalismul. Regina lor este o vrăjitoare şi o văduvă pe nume Rangda care joacă un rol important în ritualurile populare din Bali.
Imaginea sa este păstrată în templele dedicate moarţilor din satele indoneziene și în timpul ceremoniilor religioase care au loc în această ţară asiatică, unde joacă un rol important. Dar regina Rangda este atât de puternică încât reuşeşte să supună chiar şi demonii!

Leyak
Leyak Sursă foto: Wikipedia

Leyak-ii îşi petrec timpul în cimitirele din Indonezia în scopul de a se hrăni cu corpurile oamenilor îngropaţi acolo. Se pot schimba în animale, cum ar fi porcii și sunt capabili să zboare. Au o limbă lungă, care îngrozeşte localnicii.
Ziua, apar sub formă de oameni normali, dar pe timp de noapte, capul și măruntaiele lor sunt desprinse de corp și zboară în voie, reprezentând un adevărat coşmar pentru indonezieni. Uneori, aceştia din urmă au în casele lor diferite forme de reprezentare ale fiinţelor groaznice care pun stăpânire pe spaţiul lor.

Indonezieni le atribuie leyak-ilor responsabilitatea pentru anumite boli sau morţi suspecte. Un balian (vindecător tradițional din Bali) conduce ceremonia în scopul de a identifica, prin puteri magice, cine este responsabil pentru moartea cuiva. În timpul ceremoniei, spiritul decedatului informează vindecătorul de identitatea inculpatului, și anume teribilul leyak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *