Insula de păpuşi, un loc sinistru şi bântuit

Insula de păpuşi, un loc sinistru şi bântuit

Un loc ciudat şi care-ţi dă fiori reci: Insula de Păpuşi. Este situat în Mexic, la Xochimilco, într-o zonă pustie, mlăștinoasă şi înconjurat de apă.

În anii ’50, Don Julian Santana Barrera a ales să se stabilească în acest colț de pământ izolat şi mlăştinos, sinistru, situat la sud de oraşul Mexico, numit “isla de las muñecas” (Insula de păpuşi).

papusi
La sosirea lui pe insulă, Barrera a declarat că a simțit prezența unui spirit. Curând după aceea, a aflat că o fetiță s-ar fi înecat în zonă cu câţiva ani în urmă și de atunci fantoma lui bântuie locurile.

Julian Santana Barrera
Julian Santana Barrera

Insula reprezenta însă un loc ideal pentru Barrera pentru a-şi potoli setea minţii lui chinuite de această tânără care murise tragic. Pentru a ispiti soarta și ca să-i permită fantomei să-şi găsească în fine pacea, el a început să colecteze păpuși de la locuitorii din regiune, și chiar și le-a adunat din gunoaie şi depozitele de deșeuri. Scopul lui era acela de a crea un loc bizar, straniu şi înspăimântător în care fantoma care bântuia insula să se simtă în largul ei.
Această poveste l-a marcat foarte serios pe Barrera, care a căutat neîncetat păpuşi. Dorea să găsească cât mai multe! Fiecare păpuşă colectată de mexican a fost apoi agățată într-un copac. Scenarist fără voie într-un fel de film de groază, el a creat în cele din urmă un fel de mausoleu tulburător, sinistru și de-a dreptul neobișnuit, totul pentru a onora memoria fetei dispărute şi pentru a-i permite sufletului acesteia să-şi găsească pacea.
De-a lungul timpului, intemperiile naturii si uzura păpușilor au accentuat atmosfera de groază realizată cu tenacitate de Barrera şi au dat un aspect şi mai înfricoșător locului, plasticul acoperit cu mucegai și pământ, părul care cade, ochii care sunt deterioraţi şi alte elemente de horror unindu-se într-o viziune de coşmar, absolul grotească.
Timp de mulți ani, Don Julian Santana Barrera a locuit singur cu aceste păpuşi ciudate și tăcute, care însă nu-l tulburau deloc, se pare.
În anii ’90, ca parte a unui program de mediu pentru curățarea canalelor de la Xochimilco, insula a fost deschisă publicului. Acest mausoleu curios a devenit repede un loc de pelerinaj turistic, populat cu turiști în căutare de aventură.
Don Julian Santana Barrera a fost găsit înecat 17 aprilie 2001, la vârsta de 80 de ani, exact în locul în care se zice că ar fi murit fetița. Şi-a trăit 50 de ani din viaţă singur cu aceste păpuşi…
Dar lasă în urmă această lucrare monstruoasă de artă, terifiantă și înfiorătoare, misterioasă, chiar oribilă şi plină de superstiţii. Nebunia unui om! În orice caz, acest loc unic in lume, plin de păpuși, nu poate fi ignorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *