Bodrum sau „Saint – Tropezul turc”

Bodrum sau „Saint – Tropezul turc”

Bodrum, fondat de greci sub numele de Halicarnasse, se află situat în sud – vestul Turciei, în provincia Mugla. Este mărginit de golful Cos (din Marea Egee). Oraşul numără oficial puţin peste 88.000 de locuitori (însă  practic primeşte mai multe sute de mii în timpul verii).

Din 1960, Bodrum a devenit un centru turistic graţie eforturilor scriitorului Cevat Sakir. Astăzi, a devenit o staţiune foarte frecventată, în special de burghezia din Istanbul şi de turiştii străini. Aici fac escală foarte multe croaziere. Uneori, oraşul mai este numit „Saint – Tropezul turc”. Există o viaţă foarte trepidantă, zi şi noapte.

La Bodrum s-a născut Herodot, părintele Istoriei, apoi a devenit capitala satrapiei persane din Cairo. La moartea satrapului Mausol (353 î.e.n.), sora lui şi soţia lui Artemis al II – lea a construit un mausoleu imens, una din cele şapte minuni ale lumii antice, care face oraşul celebru.

Ruinele zidului fortificat din jurukl oraşului Bodrum, aunul 4 e.n., foto de Georges Jansoone (JoJan), sursă Wikipedia.

În 334 î.e.n., Halicarnasse a fost asediat de Alexandru cel Mare şi incendiat. În sec. XIV, un cutremur de pământ a distrus mausoleul. În 1402, Imperiul Otoman a fost dezorganizat de atacurile teribile ale lui Tamerlan.

Ospitalierii Sf. Ioan din Ierusalem au profitat pentru a construit aici un castel puternic, căruia i-au dat numele de Sf. Petre. Timp de peste un secol, cavalerii au apărat oraşul. Castelul a fost asediat în van în 1453 şi 1480.

În 1522, otomanii, sub conducerea sultanului Soliman Magnificul, au intrat în Rhodos după un asediu de şase luni. Sultanul, sensibil la austeritatea „călugărilor soldaţi” şi la curajul pe care l-au manifestat în timpul asediului sub conducerea maestrului lor, Philippe Villiers de l’Isle – Adam (1464 – 1534), care a apărat insula cu 600 de soldaţi şi 4500 de oameni, fiind atacaţi de 200.000 de otomani, i-a lăsat să părăsească Rhodos liberi (la 1 ianuarie 1522) după ce au intrat în stăpânire peste toate posesiunile ordinului în Dodecanez, cât şi asupra castelului Sf. Petre.

Satul Bodrum s-a dezvoltat apoi graţie comerţului bureţi.

Prima menţiune a şantierele navale datează din 1727, dar abia în 1770, după distrugerea flotei otomane în portul Ceşme, acestea s-au dezvoltat. Un decret imperial a impus construirea unei noi flotile.

În 1824, oraşul a servit ca bază de aprovizionare a armatei turce în timpul revoltei greceşti: castelul a devenit garnizoană, iar şantierele navale au fost fortificate.

În 1925, scriitorul Cevat Sakir Kabaagacli (1890 – 1973), cunoscut şi ca Pescarul din Halicarnasse, a fost condamnat 3 ani de exil la Bodrum pentru un articol critic. Scriitorul s-a îndrăgostit de oraş şi a făcut toate eforturile pentru a dezvolta turismul.

Astăzi, Bodrum este un oraş foarte frecventat de turişti, care are multe obiective de vizitat: castelul Sf. Petre, teatrul antic, ruinele anticului oraş Halicarnasse, şantierul naval istoric, străzi comerciale etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *