Centralia, oraşul blestemat

Centralia, oraşul blestemat

Centralia este un oraș practic abandonat, înspăimântător, un oraş fantomă care se găseşte în Columbia County, statul Pennsylvania, Statele Unite ale Americii. Solul său este brăzdat de foarte multe falii, încât puteţi crede că sunt adevărate intrări în Infernul lui Dante.
Aici a izbucnit un incendiu accidental în mina subterană de cărbune care se întinde sub oraş, care ardere din luna mai 1962 şi nu se mai oprește. Originea sa exactă este incertă. Se pare că cinci pompieri, care erau însărcinaţi de a curăţa un depozit, ar fi produs în mod accidental focul la mina subterană de cărbune.
Conform unei alte versiuni, un camion răsturnat ar fi vărsat cenușă mocnită în puțul dintr-o mină abandonată ceea ce ar fi dus la aprinderea incendiului ciudat. Astăzi, focul cuprinde 1,6 km pătraţi şi avansează cu 15 m pe an. În acest ritm, subsolul oraşului Centralia ar putea să ardă pentru încă aproape 250 de ani.
Printre minerii care lucrau în subsolul de la Centralia se aflau mulţi oameni din Europa: polonezi, ucrainieni sau irlandezi.
În 1981, un băiat a căzut în una din găurile care s-au făcut pe drumul deformat din cauza căldurii. A fost semnalul dat de autorităţi pentru ca oraşul Centralia să fie evacuat în mare grabă. Mai mult, statul a oferit stimulente materiale pentru ca locuitorii să-şi poată începe o nouă viață în altă parte.

Centralia
Sursă foto: Wikipedia

Această decizie a divizat însă oamenii din Centralia. Unii au insistat asupra șederii, considerând că cei care acceptau prima dată de stat şi doreau să plece comit o trădare. Treptat, orașul a devenit pustiu iar casele au fost distruse.
În 2002, codul poștal al oraşului Centralia a fost eliminat. Administrativ, orașul nu mai există! Totuşi, aici mai trăiesc câţiva extremiști.
În 2007, trăiau numai nouă persoane. Drumul principal spre Centralia a fost închis. Astăzi, orașul mai are șase case, o biserică, patru cimitire, și un depozit municipal unde este stocat un camion de pompieri, ca un fel de ironie a sorţii.
Se spune că acest incendiu devastator ar fi fost prezis de către un preot irlandez la sfârşitul secolului XIX şi că el ar fi blestemat oraşul să ardă în flăcări, în urma unei certe pe care a avut-o cu compatrioţii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *