Brazilia, testamentul celest al lui Aleijadinho

Brazilia, testamentul celest al lui Aleijadinho

Există în centru Braziliei, la Congonhas do Campo o biserică în stil baroc reprezentând 12 profeţi sculptaţi în piatră care se găseşte în regiunea numită piatră de săpun sau steatită. Nimeni nu a putut cunoaşte vreodată motivul acestei alegeri, dispunerea şi semnificaţia statuilor celor 12 profeţi biblici (Abdias, Amos, Baruc, Daniel, Ezequiel, Naum, Habacuc, Isaias, Jeremias, Ioan, Jonas şi Oseias) care împodobeşte terasa bisericii.

Aceste statui sunt opera unui personaj straniu: Aleijadinho, un sculptor celebru brazilian (1738-1814), alchimist şi vrăjitor care se spunea că era iluminat, dar mai ales infirm şi nu poseda decât cioturi în loc de braţe şi picioare.

Dar în pofida handicapului său sever, a sculptat între 1796 şi 1804 pe aceşti 12 profeţi pe terasa bisericii Bon Jesus de Matosinhos de Congonhas do Campo fără ca nimeni să înţeleagă motivaţiile sale.

Aceste statui sunt fascinate şi par să ne indice piste, direcţii şi sugerează un mesaj codat.

 

Foto de Eric Gaba (Sting – fr:Sting), Wikipedia.

 

 

Este clar că statuile vorbesc şi doresc să spună lucruri… Numeroşi alchimişti au sperat să rezolve această enigmă, însă au eşuat.

Dezordinea aparentă a statuilor ascunde un ordin secret, iar observându-le poţi trage câteva indicii preţioase: există 12 statui precum numărul constelaţiilor din zodiac, una dintre ele arată spre constelaţia Orion şi ele ocupă un volum de spaţiu în trei dimensiuni în funcţie de poziţia lor pe diferite laturi ale bisericii. Totul indică deci că Aleijadinho ne arată, de fapt, o hartă a cerului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *