Plevna, locul unde i-am zdrobit pe otomani

Plevna, locul unde i-am zdrobit pe otomani

Oraşul este situat în nordul ţării şi este capitala administrativă a provinciei Pleven. Numără o populaţie de 112.372 de locuitori (în 2008). Este situat la 174 km Nord – Est de Sofia.

Oraş antic fortificat, numit de asemenea Plevna sau Nicolaevo în documentele istorice, este renumit pentru lupta care a avut loc aici în timpul războiului ruso – turc din 1877 – 1878. Osman Paşa care conducea fortăreaţa din Plevna, a fost atacat de armata ruso – română şi a fost obligat de a capitula în decembrie 1877 după mai multe luni de asediu.

Lângă oraş se află panorama Plevnei dedicată bătăliei şi eroilor săi, cum ar fi generalul Skobeliev (1843 – 1882), cunoscut pentru cucerirea Asiei Centrale, care a fost numit „generalul alb”, deoarece mergea la luptă pe un cal alb şi el – însuşi era îmbrăcat adesea în alb.

La scurt timp după această bătălie s-a putut crea Bulgaria, eliberată de sub jugul otoman.

 

„Plevenska Epopeya 1877”, autor Svilen1970, sursă Wikipedia.

 

 

Plevna este al şaptelea oraş mare al Bulgariei şi un centru economic important. Este cunoscut ca oraşul muzeelor.

Aproape toate atracţiile de aici sunt legate de războiul ruso – turc de Eliberare. Aproximativ 200 de monumente reamintesc generaţiilor luptele extrem de sângeroase care au avut loc la Plevna.

În centru oraşului se găseşte Mausoleul soldaţilor ruşi şi români care au pierit, inaugurat oficial la 16 septembrie 1907, în prezenţa generalului Stoletov, comandantul trupelor de voluntari bulgari. Arhitectul acestui monument remarcabil este Pentcho Koytchev în timp ce catapeteasma din lemn sculptat din tei a fost făcută de profesorul Ivan Travnichki (apreciată la Expoziţia de la Paris din 1906). Mausoleul are o înălţime de 24 m.

În apropiere se găseşte Muzeul de Eliberare din Plevna. Parcul „Skobelev” se află în sud – estul oraşului (unde se aflau odinioară redutele „Isaaga” şi „Kovanlaka”). Groapa comună este înconjurată de verdeaţă: în ea se odihnesc osemintele a mii de soldaţi ruşi şi români, relicve de război din acea vreme.

Pe culmea dealului se găseşte celebra Panoramă „Plevenska Epopeya 1877”, creată în onoarea centenarului epopeeii Plevnei, făcută după exemplul panoramei de la Borodino de la Moscova. Combinaţie originală de pictură, sculptură, obiecte originale, texte de referinţă, oferă o idee clară despre evoluţia evenimentelor, în special din timpul celui de-al treilea asalt al oraşului.

În apropierea parcului Skobelev sunt situate a doua redută „Kovanlak” şi Valea morţii unde şi-au găsit moartea peste 6000 de soldaţi ruşi şi români. Pe dealul înalt din apropierea râului Vit se ridică Monumentul Victoriei, în timp ce mai jos de acesta se află podul peste râu, unde Osman Paşa a agitat steagul alb.

Plevna are două teatre, multe parcuri şi locuri atractive pentru locuitori şi turişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *